LAS FINANZAS DE ANGLADA (3): EL SEMANARIO “EL TRIANGLE” VUELVE SOBRE LAS RELACIONES ENTRE EL ENTORNO DE CiU Y ANGLADA

 

CON EL FIN DE OFRECER la información conocida hasta el momento relativa a las finanzas de la PxC, incluimos el reportaje que ha escrito Àlex Romaguera en el semanario catalán El Triangle (28/VI/2010), pp. 6 y 7 (y también diario digital: http://www.eltriangle.eu/). La página web de Anglada reproduce la información íntegramente. Ésta redunda en los pretendidos vínculos ya apuntados en este blog sobre el partido islamófobo y el entorno de CiU, calificando las afirmaciones de César Román –comentadas en nuestro blog como plausibles pero no demostradas– como “mentiras”  y tratándole de “impresentable”.

Anglada, lejos de inquietarse con las informaciones publicadas, parece moverse con comodidad entre ellas. Merece destacarse que incluso parece sembrar la confusión en cuanto a sus relaciones con los partidos políticos tradicionales: ¿Qué quiere decir exactamente cuando “admite haberse encontrado alguna vegada amb el secretario general adjunto de CDC, Felip Puig, y con la candidata del PP a la Presidencia de la Generalitat de Cataluña, Alícia Sanchez Camacho?” Pueden haberse saludado de modo informal, pero tal como lo expone, da la impresión de un encuentro de cierto nivel.

Nuestra percepción es que  parece haberse iniciado una fogata mediática entre las supuestas relaciones de la PxC y ámbitos de CiU y un Anglada intuitivo de los beneficios que puede reportarle en términos de “ruido político” ha decidido añadirle leña, convencido de que le beneficia. Y es cierto: “normaliza” su situación política en la medida que equipara a la PxC en un plano de igualdad con los partidos tradicionales.

Éste és el contenido del citado reportaje de El Triangle según la web de PxC (http://www.pxcatalunya.com/webnormal/ver_noticia.php?id_noticia=799).

****

QUI HI HA DARRERE LA PLATAFORMA PER CATALUNYA?

Acusen Anglada de rebre diners de sectors de CiU

A Josep Anglada totes li ponen.

Algú que coneixen de prop el líder xenòfob expliquen els seus contactes amb constructors de l’entorn de la coalició d’Artur Mas, que, a canvi de favors i d’un nou rumb polític, estarien sufragant l’activitat del seu partit

Àlex Romaguera.- A Josep Anglada totes li ponen. Gràcies a la desafecció que generen els recents casos de corrupció i la incapacitat dels nostres polítics per resoldre la crisi econòmica, ha trobat el terreny adobat per atraure gent disposada a combregar amb les seves tesis populistes.

Només ha calgut que arribessin les mocions que havia promogut contra el burca l’any 2007 perquè el líder de la Plataforma per Catalunya (PxC) es postuli com l’home a qui «els fets em donen la raó» i que molts mitjans, la majoria conservadors, li atorguin un paper desproporcionat si tenim en compte el seu pes dins de la política catalana.

D’ençà que els ajuntaments estan legislant sobre el vel islàmic integral, Anglada ha incrementat la seva presència en rotatius, ràdios i televisions catalans, al mateix temps que presenta els seus candidats en actes on atrau gran quantitat de públic i destacats dirigents de l’extrema dreta europea. Un desplegament de mitjans inusual per a una formació que només té 14 regidors i un miler escàs de militants, la qual cosa aixeca interrogants sobre qui finança la Plataforma per Catalunya.

Aquesta qüestió ha motivat la denúncia de la Lliga Ciutadana Catalunya sense Corrupció davant de la Fiscalia de Barcelona el proppassat dia 18.

DOS CODINA DE SUPORT . Ajudes inestimables

Jacint Codina i Núria Codina tenen altres coses en comú que compartir el mateix cognom.

Jacint Codina va ser alcalde de Vic des de 1995 fins al 2007 per Convergència i Unió, i a partir dels comicis de 2003, quan la Plataforma per Catalunya va entrar al consistori, va mantenir una excel•lent relació amb Josep Anglada, amb qui s’intercanviava favors polítics i, com a catòlic practicant, anava de bracet amb ell en es celebracions del Corpus de Sang, a més de donar-li suport quan la Plataforma per Catalunya va oposar-se a l’obertura d’una església pentecostal a mitjans del 2008.

Núria Codina, de la seva banda, va treballar 11 anys a TVO, actualment Canal Català d’osona, i des del 2007 és directora del Canal Català, que va comptar amb el suport de CiU a l’hora d’obtenir les llicències de la TDT i que avui té Josep Anglada com un dels tertulians fixos en el programa Catalunya Opina, conduït pel periodista Carlos Fuentes.

Els dos Codina, cadascun a la seva manera, han facilitat a Anglada les poltrones des don propaga la seva islamofòbia populista i exaltada.

AFINITATS SOSPITOSES

Els vincles entre la PxC i l’entorn de CiU són vox populi des de fa temps. No solament perquè el partit d’Anglada té la clau de la governabilitat a CiU en els municipis on té regidors.

També la sintonia en el tractament de la immigració els ha acostat a l’hora de les mocions contra el burca i el nicab, i, el malgrat que la majoria d’afiliats de PxC no solen tenir passat polític, antics quadres convergents han desembarcat a la formació d’Anglada per ocupar càrrecs de responsabilitat.

De tos ells, sobresurt la històrica militant de CiU de Terrassa Maite Ruich, membre de la junta gestora de la Plataforma per Catalunya al Vallès Occidental; Alejandro Meno, ex militant d’Unió Democràtica que, després de figurar a la llista de CiU per Barcelona en les municipals de 1999, presideix avui la PxC a la capital catalana, o l’alcaldable per aquesta ciutat, Xavier Simó, que va ser afiliat de CDC entre 1978 i el 1988.
Ja en el seu moment, el fitxatge de Simó per els comicis locals de 2007 es va atribuir a les simpaties que la Plataforma per Catalunya despertava en cercles convergents. També aleshores César Ramos [sic], que feia poc havia liquidat el projecte de la PxC a Madrid, assegurava en el seu bloc que “persones de CiU amb qui he estat han donat diners a la Plataforma per Catalunya”. Un extrem que Josep Anglada, en conversa amb EL Triangle, ha rebutjat de forma categòrica, titllant aquest rumors de “mentides” i César Romos d’”impresentable”.

PENDENT DELS TRIBUNALS

Anglada insisteix que el finançament de la PxC s’ha limitat sempre a les quotes dels militants i a les assignacions que rep el partit allà on té regidors, “a banda d’alguna aportació puntual al nostre compte corrent”.
Quant els lligams amb CiU, el líder populista reconeix l’amistat amb Miquel dels Sants Pi, amb el primer tinent d’alcalde de Vic, Xavier Solà, i amb l’actual president comarcal de la coalició nacionalista a Osona, Josep Maria Matas. Fins i tot, admet haver-se trobat alguna vegada amb el secretari general adjunt de CDC, Felip Puig, i amb la candidata del PP a la Presidència de la Generalitat de Catalunya, Alícia Sanchez Camacho. “Però es fals que hagi rebut diners d’empresaris i de polítics de Convergència i Unió: tant de bo fos així”, etziba Anglada.

Ara pertoca a la Fiscalia esbudellar unes denúncies que també recullen les aportacions econòmiques que el multimilionari suec Patrik Brinkmann ha anunciat per a Josep Anglada i que podrien ser incompatibles amb el sistema de finançament de les campanyes dels partits polítics a l’Estat. Unes acusacions que el president de la Plataforma per Catalunya considera “absurdes” i que –diu convençut- “ni tan sols seran admeses a tràmit”.

Mentrestant, l’efecte Anglada s’alimenta d’un context favorable i de l’aixopluc que determinats mitjans de comunicació, i empresaris afins, li estarien donant de manera gens altruista.

L’EXTREMA DRETA EUROPEA PAGARÀ LES AUTONÒMIQUES

Anglada va segellar l’acord amb l’industrial i mecenes Patrik Brinkmann, i la formació austríaca del FPÖ, en el Ball de Corporacions que es va celebrar al gener passat a Viena.

No és cap secret, perquè el mateix Anglada ho ha anunciat al portal del partit i s’ enorgulleix davant els seus amics i companys de consistori. L’empresari Suec i la tercera força política del país centreeuropeu, ajudaran a sufragar les despeses de la Plataforma per Catalunya (PxC) en les pròximes eleccions autonòmiques previstes per a la tardor vinent.

Les donacions d’aquests partits, que, segons la querella presentada per la Lliga Ciutadana Catalunya sense Corrupció, contradiuen la norma sobre el finançament de les campanyes electorals a l’Estat, són resultar d’una llarga amistat entre Anglada, el seu equip i l’extrema dreta europea. Així ho reconeix el mateix Anglada a EL TRIANGLE.

Anglada, amb la seva entrada a l’Ajuntament de Vic el 2003 i la irrupció amb 17 regidors el 2007, va començar a fer-se un nom a Europa, i les relacions amb els principals partits xenòfobs es van intensificar de manera notòria, fins al punt que rotatius de prestigi van arribar a batejar-lo com el Haider espanyol.

Finalment, l’entesa es va segellar al Ball de les corporacions, que el partit del difunt Haider celebra cada any a Viena el darrer cap de setmana del gener. Allà, Anglada i el seu responsable de relacions internacionals, Enrique Ravello, van reunir-se amb Brinkmann i amb el president de l’FPÖ. Heninz-Chistian Strache, per signar l’acord de col•laboració econòmica amb vista a les pròximes eleccions autonòmiques catalanes. Un suport que Anglada ha confirmat a EL TRIANGLE i sobre el qual, a falta de conèixer-ne els detalls, argumenta que “serà molt benvingut”.

La Plataforma per Catalunya, que podria rebre el suport d’altres partits xenòfobs europeus, es garanteix així el coixí econòmic que, segons Anglada, la farà entrar en el pròxim hemicicle català.

Los comentarios están cerrados.